Ga naar de inhoud

Autotest MG ZT-T 260 (2004)

Met een V8 onder de kap kun je de MG ZT 260 wel een zeldzaamheid noemen. Het is een geinig alternatief voor de dikke versies van de middenklassers van BMW en Audi. Met die roffelende Amerikaanse V8 is de MG heel andere koek.

Voor het geld van zo’n potente BMW of Audi heb je ook een ZT (dat is al bijzonder) met V8 (dat is helemaal een unicum). En uit de vier uitlaatpijpen komt zo’n heerlijk warm V8-gemurmel. Wij testen ‘m in ZT-T uitvoering, waarbij de laatste T staat voor Tourer – stationwagon.

Je hoeft geen autotechneut te zijn om te begrijpen dat de 4,6-liter V8 moeilijker in het vooronder past dan een gewoon 2,3-liter viercilinderblok. Maar omdat er ‘vroeger’ wél V8-en in MG’s pasten, móest en zóu dat nu weer gebeuren. En dus ging de hele aandrijflijn van de MG op de schop. Omdat Rover stomtoevallig dit jaar zelf is gestopt met het bouwen van V8-en moest er buiten de deur gezocht worden. De keus viel op de 260 pk-sterke achtcilinder die Ford gebruikt voor de Mustang. Het paardje uit het Mustang-logo zit er nog pontificaal op. Maar met de vijfbak eraan paste het niet in de ZT en dus moest MG de bodemplaat aanpassen. De middentunnel werd ruimer gemaakt en de aandrijving verhuisde naar de achterwielen. Ook het dashboard moest aangepast worden en er was geen plaats meer voor een reservewiel.

Heerlijk geluid
Zodra je het contactsleuteltje omdraait, weet je: dít is andere koek. Beetje spelen met het gas: grobbelwobbel – grrrrobbelwobbelwobbel – grrrrrrrrrrrrróóóóbbelwobbelwobbel. Oh ja, echt leuk. En zo vullen we de omgeving met een typisch Amerikaans geluid. Niemand vermoedt dat het uit zo’n discrete donkerblauwe stationwagon komt. Als we over de eerste euforie heen zijn, valt op dat de MG niet heel snel is. Nou ja, hij voldoet niet aan de verwachtingen. Bij de metingen valt de MG ZT 260 door de mand. De fabrieksopgave haalt hij niet: 8,2 seconden persen we eruit. Op zich helemaal niet verkeerd, maar het is niet wat er was beloofd. De V8 wordt pas echt wakker tegen het rode gebied van de toerenteller.
De MG ZT is gebaseerd op de Rover 75; er zijn slechtere uitgangspunten want dat onderstel heeft uitgebalanceerde eigenschappen. De ZT heeft uiteraard een stevige vering-/dempingafstemming, je hebt een goed gevoel van wat er onder je gebeurt. Het bochtgedrag is mooi neutraal en de ZT-T lijkt nauwelijks uit z’n veren te komen. Wie met veel gas de bocht uit komt voelt misschien wat gewiebel in de kont door de achterwielaandrijving, maar helemaal om komt ‘ie zeker niet. De besturing is direct en heeft veel gevoel. Hij geeft fijn veel weerstand, net als de koppeling en het gaspedaal trouwens. Zo voelt de bediening van de MG lekker ‘zwaar’ aan en dat past mooi bij dat berengeluid. Schakelen gaat ook met de nodige weerstand, maar daar is MG een beetje doorgeslagen. Bovendien zijn de drie en vijf dicht naast elkaar geplaatst, waardoor een misstap snel is gemaakt.

De standaarduitrusting omvat onder meer een navigatiesysteem (met een (te) klein beeldscherm), cd-wisselaar én televisietuner (!). Meer dan Nederland 1, 2, 3 en wat regionale zenders pluk je niet uit de lucht, maar ach… De stoelen zijn elektrisch verstelbaar en verwarmbaar, je hebt een parkeersensor en automatisch dimmende spiegels – eigenlijk is er niets te bedenken wat er ontbreekt of wat nog elektrisch had moeten zijn. Het meubilair is sportief en geeft lekker veel steun, ook voor een lange rit. En dat geweldige V8-gemurmel valt niet in woorden uit te drukken, maar het geeft een machtig gevoel.

SIGNALEMENT

MerkMG
ModelZT-T 260
Carrosserie5-deurs, stationwagon
Transmissie5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijvingachterwielaandrijving
Prijs€ 61.750

SPECIFICATIES

Brandstofbenzine
MotorV8
Cilinderinhoud4.601 cc
Maximaal vermogen191 kW / 260 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel410 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank65 l
Lengte / breedte / hoogte4.792 mm / 1.778 mm / 1.424 mm
Wielbasis2.745 mm
Massa leeg1.640 kg
Laadvermogen610 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd1.600 kg / 750 kg
Banden225/45R18
Topsnelheid250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h8,2 s (fabrieksopgave: 6,7 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/45,0 s / 6,7 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/57,8 s / 11,2 s
Brandstofverbruik13,2 l/100km
CO2-uitstoot314 g/km

Bron: Autoweek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *