Ga naar de inhoud

SAWS Tuning voor uw K-series motor

Haal meer uit je K-series motor!

De SAWS remap heeft een groot voordeel; deze kunnen wij vanuit Vlodrop zelf programmeren. Uw MEMS ECU hoeft dus niet te worden opgestuurd naar Engeland, maar de upgrade kan gewoon in de werkplaats worden uitgevoerd!

Wat is Re-mappen?
Het is een betrekkelijk goedkope manier om veilig meer vermogen uit de motor te halen, zonder dat mechanische aanpassingen nodig zijn en zonder dat de motor te zwaar wordt belast.

Tijdens de re-map wordt de fabriekssoftware in de ECU vervangen door een geoptimaliseerde versie. De standaard software vanuit de fabriek is een groot compromis. Door rekening te houden met de Europese omstandigheden en de grenzen iets meer op te zoeken kan er veilig aanzienlijk meer vermogen uit de motor gehaald worden.

Wij bieden voor K-series motor ook remaps aan, wij zijn officieel dealer van SAWS! De remap is dus beschikbaar voor alle K-series motoren, oftewel de 1.8 (al dan niet met VVC of Turbo), de 2.0 KV6, en de 2,5 KV6. Al met al dus beschikbaar voor de Rover 25 / 45 en 75, en ook de MG ZR / ZS & ZT!

Bij een MG F en TF zijn er verschillende mogelijkheden;

Het is mogelijk om het maximaal toerental te verhogen naar 7.200 toeren (115 & 135) of bij een VVC (160) naar 7.450 toeren. Tenslotte zijn plofjes in de uitlaat bij het loslaten van het gas mogelijk. De motor blijft uiteraard voldoen aan de APK eisen.

MEMS 3 ECU

160 – 1.8 VVC
Deze motoren variëren veel af-fabriek, dus het is moeilijk om een definitief vermogenscijfer te geven, omdat het afhankelijk is van het vermogen waarmee ze beginnen. Ze krijgen echter over het algemeen 12-15 PK en ongeveer 15Nm koppel erbij. Het onderstaande voorbeeld toont resultaten voor en na met een toename van 12 pk en 13,5Nm, waardoor het totaal op 172 pk komt.
In deze remap hebben we ons gericht op het vergroten van het koppel over het hele toerenbereik in plaats van op het piekvermogen. Dit komt omdat koppel merkbaarder is tijdens het rijden, waardoor de auto het extra vermogen heeft om weg te trekken in elk deel van het toerentalbereik. Deze vermogenswinst heeft een lichte efficiëntieverhoging gegeven en levert dus ook een iets beter brandstrofverbruik op.
We kunnen ook functies toevoegen zoals verhoogde toerenbegrenzer (7.500tpm) over de standaard 7.250tpm.

135 – 1.8 (met standaard nokkenassen)

De TF135-engine werd door MG-Rover in een zeer gedempte vorm uitgebracht voor marketingdoeleinden. Als zodanig kan de SAWS Tuning-remap met deze motor een extra 15-20 pk ontgrendelen.

We raden aan de einddemper te wijzigen in een sportievere versie, omdat de OEM / goedkope aftermarket-versies restrictief kunnen zijn.

Van 135 pk naar bijna 150 pk!

We kunnen ook de toerentalbegrenzer veilig verhogen van 7000 rpm tot 7200 rpm en optionele overrun-burbles / pops toevoegen om aan de eisen van de klant te voldoen.

Deze auto’s profiteren van de toename van het koppel, omdat ze, vanwege de aard van nokken met hoge lift, een laag vermogen hebben lager in het toerentalbereik. De remap zorgt ervoor dat de auto sneller aanvoelt zonder hem naar de rode lijn te hoeven duwen. De nokken kunnen bij sommige auto’s ook een niet-lineaire gasrespons veroorzaken, we kunnen dit indien nodig ook gladstrijken.

De beperkende vermogensfactor op de TF135 is de cilinderkop en kleppen, die beperkt tot ongeveer 145-155 pk. Met grotere kleppen en poorten (bijvoorbeeld een VVC cilinderkop) kunnen deze 165-175 pk draaien.

120 – 1.8
De MEMS3 120pk-motor kan resultaten van ongeveer 12-16 pk laten zien, samen met een scherpere gasrespons, verhoogde toerentalbegrenzer tot 7200 rpm (en optionele burbles / pops).
Hoewel de nokkenassen niet agressief genoeg zijn om grote vermogensstijgingen mogelijk te maken, zien deze motoren nog steeds een gezonde boost voor koppel en vermogen, zowel bij volgas als bij gedeeltelijk gas, waardoor deze veel gemakkelijker te berijden zijn.

De grafiek laat zien dat het vermogen bij de standaard motor begint af te vlakken aan de bovenkant van het toerentalbereik, maar met de remap blijft dit vermogen gewoon klimmen.

115 – 1.6
De 115 heeft de potentie om rond de 8 pk extra te leveren, een scherpere gasrespons en opties zoals een verhoogde toerentalbegrenzer tot 7200 rpm (en eventueel overbelaste burbles / pops).

Modificaties met betrekking tot het luchtfilter geven nog iets betere resultaten.

MEMS 1.9

120 – 1.8
Deze ECU werd lange tijd beschouwd als niet mogelijk om te tunen, maar SAWS heeft het ontwikkelingswerk gedaan om een nieuwe kaart voor deze ECU te maken. Meestal zien we 8-10 pk toename voor deze ECU’s, met koppelverhogingen over het gehele toerentalbereik.
De gasrespons wordt ook scherper, wat bijdraagt aan het sportieve karakter van de auto en er is ook een lichte verbetering van het brandstofverbruik.
Vanwege de leeftijd van deze ECU zijn niet alle functies beschikbaar voor wijziging. Dit betekent dat er geen burble kan worden toegevoegd en dat de toerentalbegrenzer niet kan worden verhoogd. Daarom is deze remap goedkoper dan de latere modellen (MEMS 2J / 3).

MEMS 2j

143 – 1.8 (VVC)
De MEMS 2j is een ECU die wordt gebruikt in de MG-F VVC mk1, Rover 200, Rover BRM en 200 VI.

De geheugenopslag voor deze ECU bevindt zich op een PROM-chip. Dit betekent dat het een flash-chip is, oftewel dat deze niet herschrijfbaar is.
De volgende 5 stappen zijn hoe we de auto remappen:

  1. De geheugenchip van de ECU wordt los gesoldeerd
  2. Het bestand van deze chip wordt uitgelezen
  3. Het bestand wordt aangepast met de benodigde wijzigingen.
  4. Dit gewijzigde bestand wordt op een nieuwe, lege chip geplaatst
  5. De nieuwe chip wordt weer op de printplaat gesoldeerd.

Dit proces van remappen is gecompliceerder dan bij andere ECU’s, maar het is de resultaten zeker waard. Het is ook een aanzienlijke goedkopere manier om deze ECU’s te upgraden in plaats van een Piggyback ECU te gebruiken of de auto om te bouwen naar MEM’s 3. Dit is door andere bedrijven geclassificeerd als een niet-toewijsbare ECU. SAWS heeft de research en ontwikkeling gedaan die nodig is om dit toch mogelijk te maken.

We geloven dat de resultaten voor zich spreken. Vermogens van 176 pk zijn al bereikt. Dit werd onafhankelijk geverifieerd door een klant. We verhogen ook het koppel over het gehele toerentalbereik (en voegen naar wens pop en bang toe). De toerentalbegrenzer kan ook worden verhoogd tot 7.500 rpm om u extra ruimte te geven tussen het schakelen. Er is ook verbetering van het brandstofverbruik en de gasrespons is veel scherper.