Ga naar de inhoud

MG F Cheetah – restauratie!

Iedere liefhebber van de MF F / TF heeft er vast al eens van gehoord; de MG F Cheetah! De eerste supercharged MGF ooit gebouwd door SP Performance (Stephen Palmer Performance). De introductie was als volgt: “Bij SP hebben we het echt, echt gedaan! We hebben ‘s WERELDS EERSTE SUPERCHARGED MGF gebouwd – De CHEETAH! ! Het is de auto waar elke bestuurder van droomt!

SP Performance wilde iets heel bijzonders realiseren, een gedurfd en riskant plan: een echte high performance MGF bouwen, onder een nieuw submerk genaamd “Cheetah”.

Op de Autosport-show van januari in 1998 werd de Cheetah getoond, destijds was Stephen Palmer één van de meest succesvolle MG-dealers in het land geworden. Klanten wilden graag een bijzondere auto, daarom ondernam Stephan Palmer actie en SP Performance werd geboren. De standaard MG F vond hij te stil klinken en heeft meer een sportwagengeluid nodig.


Dat resulteerde in een MG F met een spannendere bodykit, en een compressor zodat er veel meer PK’s uit het motorblok geperst konden worden. De auto heeft jaren rondgezworven in Engeland, en op veel shows gestaan. Bijna iedereen kent hem. Nu staat de Cheetah heel ergens anders, met het plan om in volle glorie hersteld te worden.

Kans die je niet kunt laten liggen!

De MG F is namelijk op Nederlandse bodem tegenwoordig! Patrick Coppus, een liefhebber van dit type auto, kreeg vorig jaar de kans om de twee Cheetah’s die nog bestaan over te nemen ‘Een kans die je maar één keer krijgt, en dus niet kan laten liggen’, aldus Patrick. ‘Het is een leuke auto met heel veel historie, die absoluut bewaard moet blijven!’. Na een heel avontuur met papieren is het uiteindelijk gelukt! Op de vrachtwagen ermee, en laat maar komen!Dat was nog maar het begin….

Importeren is één, maar belangrijker is om de MG F Cheetah te herstellen en restaureren. En dat bleek een hele klus. Door het lange staan en de wijze van montage van de bodykit, was de carrosserie er aardig slecht aan toe. Veel roest, gaten en nog meer roest. Gelukkig niet op de essentiële plaatsen, zoals de bodem. Maar zoals altijd, eerst eens kijken waarmee we moeten gaan werken:

Als snel werd het plan duidelijk, de auto moet volledig gestript worden, en vervolgens opnieuw beginnen. Oftewel… Alles kaal maken, alles er uit, en tot in detail restaureren en op fatsoenlijke wijze weer in elkaar zetten. Zo gezegd, zo gedaan, we gaan de hele auto kaal maken.

Het restaureren doen we eigenlijk met z’n allen. Natuurlijk, Patrick financiert het project, verder heeft iedereen van onze groep wel een eigen specialisatie. We hebben een restaurateur, een bekleder, een metaalbewerker, een onderdelenvoorziening, en een boel handige handjes. Oftewel; een leuk project wat ons ook nog samenbrengt. De vriendengroep heeft zelfs een naam gekregen, als grap geboren; Cowadarah! Leuk dat een merk, een auto, zoveel verschillende mensen samenbrengt en verbroederd! Geweldig!

Omdat beelden veel meer zeggen dan verhalen, plaatsen we zoveel mogelijk foto’s, te beginnen met het kaal maken van de auto;

En als de carrosserie dan bij onze restaurateur staat (William, echt een vakman, die de Cheetah tot in detail aanpakt!), dan zien we beetje bij beetje hoe alles wordt aangepakt. Nergens wordt op bespaard, wat moet gebeuren, zal gebeuren! En zeker geen half werk!

Wanneer alles is voorbereid, weer netjes is gemaakt, de nodige panelen vervangen, alle roest weggehaald is, en verbeteringen zijn aangebracht wordt de carrosserie gespoten in de kenmerkende groene Cheetah-kleur! Wat een geweldig werk levert William, we kunnen niet anders zeggen!

En dat er kwaliteit is geleverd zie je vooral aan de details, kijk maar goed op de foto’s. Zelfs het chassisnummer krijgt de nodige aandacht, niets wordt zomaar gedaan!

Blijf deze pagina checken, deze zal regelmatig worden bijgewerkt!