Ga naar de inhoud

Koopwijzer: een occasion 75/ZT kopen, waar moet je op letten?

De Rover 75/MG ZT is onderscheidend, exclusief en zeer betaalbaar. Hier alles wat je moet weten als je een occasion koopt.

Oude tijden herleven met de Rover 75. In samenwerking met BMW ontwikkelt het Engelse merk een auto met retrospectieve vormgeving en moderne techniek. Het eerste gezamenlijk ontwikkelde model is meteen het laatste: na het vertrek van BMW laat het einde van het merk niet lang op zich wachten. Gebruikt is de 75/ZT een opvallende, betaalbare en boven verwachting betrouwbare auto.

Carrosserie

Met zijn dubbele koplampen, traditionele grille en veel chroomdetails verwijst de Rover 75 naar historische voorgangers als de P4 en de P6. Onderhuids is het een moderne auto met veel BMW-techniek. De 75 is er als vierdeurs Saloon en als vijfdeurs Tourer met 400-1222 liter grote bagageruimte. In 2001 debuteert de MG. De sportversie heeft bumpers met gaasgrilles, zwarte raamlijsten en sierlijsten in carrosseriekleur. In 2004 krijgen alle modellen een facelift met strakgetrokken voor- en achterbumper en nieuwe projectorkoplampen uit één stuk. De stootstriploze portieren zijn gevoelig voor parkeerdeukjes. Bij vroege bouwjaren kan de onderkant van het kofferdeksel roesten. Door de zwaar gemodificeerde bodemsectie heeft de V8 geen reservewielbak.

Interieur

Net als de buitenkant ontvangt het interieur hoon en lof. Liefhebbers van automobiele nostalgie komen aan hun trekken met crèmekleurige wijzerplaten, houtfineer, zacht velours of leer met contrasterende piping. De MG ZT verruilt de herenclubinrichting voor sportstoelen, titaniumkleurige sierlijsten en aluminium. De beenruimte achterin is beperkt. De facelift (2004) brengt enige verbetering met anders geprofileerde stoelleuningen en een gewijzigde achterbank. Ondanks de positieve BMW-invloeden op de bouwkwaliteit komen weleens elektronicastoringen voor. Mogelijk is dat geprogrammeerd, zodat traditionele Rover-klanten zich beter thuis voelen. Check of alle contactsleutels aanwezig zijn en goed werken. Verstopte afwateringsgaten in de opvangbak onderaan de voorruit kunnen waterschade aan de motorstuureenheid veroorzaken.

Motor

Benzinemotoren zijn de K-Series viercilinder 1.8 (120 pk) en 1.8 Turbo (150-160 pk) en de 2.0 en 2.5 V6 (150-190 pk). De MG ZT 260 heeft een 4.6 V8 (260 pk) van Ford. De 2.0 CDTi common rail turbodieselmotor (116-135 pk) is van BMW. Een zwak punt bij de benzineversies is de brandstofpomp in de benzinetank. Koelproblemen en lekkende koppakkingen zijn een bekende K-Series kwaal. Ook de 2.5 V6 heeft er weleens last van, maar wel aanzienlijk minder dan bij de 1.8. De meeste koppakkingen zijn inmiddels vervangen, maar controleren is altijd slim. Aandachtspunten bij de V6 zijn roestende koelvloeistofbuizen achter de radiateur en defecte stappenmotoren in het variabele inlaatspruitstuk. De distributieriemwissel bij een V6 (150.000 km/6 jaar) is arbeidsintensief en kostbaar. De Ford V8 (ZT 260) kan tegen een stootje, mits de techniek respectvol is behandeld.

Transmissie

De 75/ZT heeft een handgeschakelde Getrag vijfversnellingsbak of een sequentiële Jatco vijftrapsautomaat met koppelomvormer. De automatische transmissie is leverbaar op de vier- en zescilinder benzinemotor en de sterkste dieselmotor. De MG ZT 190 heeft een vijfbak met kortere overbrengingen. De MG ZT 260 heeft de handgeschakelde vijfbak van de Ford Mustang GT en een sperdifferentieel. Pas bij handgeschakelde modellen op voor mogelijke koppelingsproblemen. De vijfbak van de V8 vraagt om een geduldige hand; ruw of onvoorzichtig schakelen kan slijtage veroorzaken. De automatische versnellingsbak is duurzaam, mits de olie periodiek is ververst.

Wielophanging

De Rover 75 staat op een voorwielaangedreven platform met onafhankelijke McPherson voorwielophanging en multilink achterwielophanging. De ‘Z’-achteras is afgeleid van de BMW 3 Serie en opnieuw gekalibreerd voor voorwielaandrijving. Een authentiek Rover-ingrediënt is de comfortabele onderstelafstemming – vroeger stonden Rovers bekend om hun bijna Franse veercomfort. De MG ZT behoudt het comfortabele karakter, maar kruipt met zijn stijvere rubbers, dikkere stabilisatoren, 18-inch wielen en levendige besturing meer richting Jaguar. Een aparte vermelding verdient de in lengterichting geplaatste V8 met achterwielaandrijving, waarvoor het voorwielaangedreven platform grondig is verbouwd. Aandachtspunten bij een gebruikte 75/ZT zijn onregelmatige bandenslijtage, kans op roestende remleidingen en de afstelling/werking van de handrem.

Welke moet ik hebben?

De atmosferische 1.8 is ondermaats, of bijzonder onthaastend, zoals Engelsen het zelf onderkoeld zouden omschrijven. Voor het soepele reislimousinegevoel is de 1.8 Turbo, of de 2.0/2.5 V6 een betere keuze. De zescilinders maken hun dorst goed met hun stemgeluid; met name de ZT klinkt erg fijn. De diesel is de betrouwbaarste motor die je kunt hebben, helaas door de hoge wegenbelasting en overheidsmaatregelen worden auto’s (onterecht!) weggepest. De V8-modellen zijn collectors items voor fans met diepe zakken. Standaard heeft de Rover 75 wieldoppen, velours bekleding, vier airbags en een radio/cassettespeler. De Club (lichtmetaal, automatische airco), Sterling (leer, hout) en Business voegen extra sfeer, smaak en spullen toe. Topmodel is de zgn. Sterling, met alle opties die je wil. Staar je daar bij aankoop niet blind op, veel opties zijn gemakkelijk achteraf in te bouwen. Aanvullend zijn Packs leverbaar met xenon, parkeerhulp, navigatie en audio-upgrades. De MG ZT heeft standaard 18-inch lichtmetaal en een sportinterieur met leer/alcantara. Het Monogram-label brengt extra kleurpersonalisatiemogelijkheden.

Moet dit hem worden?

Onder de vleugels van BMW moest Rover uitgroeien tot een comfortabel Jaguar-alternatief. Het Engels-Duitse avontuur was van korte duur, maar aan de kwaliteiten van de 75 heeft dat niet gelegen. De bouwkwaliteit is overwegend goed en de modellen die onder BMW-toezicht zijn gebouwd, steken solide in elkaar. Een kleine kanttekening is de oplopende leeftijd. Zelfs de jongste exemplaren zijn alweer bijna twintig jaar geleden van de band gelopen. Bij aankoop van een occasion horen bepaalde ouderdomskwaaltjes er dus gewoon bij. Let goed op en check het onderhoud aan de hand van de boekjes. Met een Rover 75/MG ZT koop je een fijne reis- of rijdersauto die je niet vaak tegenkomt, voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

Punten van aandacht voor aankoop

 • Check of alle contactsleutels aanwezig zijn en goed werken.
 • Verstopte afwateringsgaten in de opvangbak onderaan de voorruit kunnen waterschade aan de motorstuureenheid veroorzaken.
 • Een zwak punt bij de benzineversies is de brandstofpomp in de benzinetank.
 • Controleer bij de 1.8 de koppakking op lekkage en vervanging.
 • Check bij de V6 op roestende koelvloeistofbuizen achter de radiateur en defecte stappenmotoren in het variabele inlaatspruitstuk
 • Let bij de V6 op vocht in de V, dat kan duiden op wat lekkage
 • Aandachtspunten bij een gebruikte 75/ZT zijn onregelmatige bandenslijtage, kans op roestende remleidingen en de afstelling/werking van de handrem.
 • Roest bij de dorpels (achteraan vaak zichtbaar) en bij de krikpunten

Houd rekening in onderhoud met:

 • De brandstofpomp in de benzinetank (rechtsachter onder bank), soms ook het brandstoffilter (linksachter onder de bank)
 • Bij de schakeluitvoering de slave-cilinder van de koppeling
 • Bij de diesels wil er nog wel eens een poelie stuk gaan.
 • Vervanging van de koppakking bij de 1.8
 • Wanneer dat nodig is ga naar een specialist, en laat de koppakking vervangen door een MLS (Multi Layer Steel) of een vernieuwde versie (van de N-series, de ‘Chinese’ 1.8 motor.)
 • Loslatende bekleding van hemel en deurpanelen (kan ik prima voor je oplossen. 😉 )
 • Een enorme kramp van de glimlach tijdens iedere rit

Tijdlijn

1999 – introductie Rover 75 Saloon (RJ)
2000 – overdracht BMW aan Phoenix Venture Holdings
2001 – introductie Rover 75 Tourer, MG ZT/ZT-T
2002 – Rover 75 Vandenplas/Limousine
2003 – introductie MG ZT 260
Voorjaar 2004 – MG ZT 260, facelift Rover 75 & MG ZT
Najaar 2004 – Rover 75 V8
2005 – einde MG Rover, overname Nanjing en SAIC

Bron: autovisie.nl