Ga naar de inhoud

Het ontwerp van de Rover 75

Er zijn niet veel foto’s van het ontwikkelingsprogramma van de R40 (codenaam van de huidige Rover 75) opgedoken; vooral omdat het ontwerp van Richard Woolley uit 1993 als zo succesvol werd beschouwd dat het eigenlijk niet veranderde tussen de tijd dat het kleimodel werd voltooid en de lancering van de auto vijf jaar later.

Het interieur was echter wel onderwerp van discussie. Er waren twee teams die werkten aan verschillende ontwerpen. Uiteindelijk won het thema van Wyn Thomas (het ontwerp zoals we het nu kennen), maar de andere ontwerpen waren zeker ook niet verkeerd.

R40 kleimodellen
In 1993 presenteerde Richard Woolley drie ontwerpen, waarmee Rover de 600, 800 en 800 Coupé zou moeten vervangen. Deze twee kleimodellen tonen de R40 in 1994 – Het was een prima ontwerp, het veranderde slechts in klein details, er staat eigenlijk een Rover 75 zoals we die nu kennen.

de conCepten van het R40 interieur:

Er zijn foto’s en tekeningen van de drie concepten en, zoals te zien is, kreeg het beste ontwerp de overhand…


Eerste ontwerp

Een gewaagd ontwerp destijds; Opvallend was het gebruik van chrome aan de bovenkant van de middenconsole. Op papier zag het er goed uit en ‘R O V E R’ op het dashboard was een echte eyecatcher. Je ziet al een aantal gelijkenissen met het dashboard wat we nu kennen als 75-dashboard, vooral aan de onderzijde, en het houtgebruik.
Het concept is uiteindelijk ook gebouwd maar niet goedgekeurd voor uitiendelijke productie.
Dit ontwerp heeft een aangename eenvoud, de ronde instrumenten zien er een beetje ongewoon uit voor de huidige 75 kenners. Veel stylingelementen zijn evengoed overgenomen in het uiteindelijke ontwerp.

Tweede ontwerp

Het dashboard zoals we het nu kennen, en we toch ook echt schitterend vinden!
De stoelen met plooien waren misschien te veel, daar werd uiteindelijk teruggegrepen naar een wat conventioneler ontwerp. Met een duidelijke knipoog naar vroeger.
Verbazend genoeg hebben ze de stoelen met plooien wel gemaakt, let ook op de andere deurpanelen.
Het is bijna zover, zo goed als compleet !
Op wat details na (in de middenconsole) is dit het dashboard wat we nu kennen.
Een tekening waar heel duidelijk de link wordt gelegd met het verleden van Rover en de retro-look.

Derde ontwerp

Een veel traditioneler ontwerp, met een combinatie van Honda, BMW en Landrover kenmerken.
Niet lelijk, misschien wat braaf, en vermoedelijk heeft het daardoor ook niet de eindstreep gehaald.

Testen op de weg

De 75 heeft enorme veel pre-lanceringstests ondergaan. Hier is een vroeg Tourer-prototype gespot tijdens een van de wintertests in de buurt van Genève in 1999…

(Foto: Ian Robertson)

Bron: aronline. Vertaald en gepubliceerd met schriftelijke toestemming van Keith Adams