Ga naar de inhoud

De Rover 75, geproduceerd van 1998 tot…….

De Rover 75 blijft een bijzonder verhaal, van begin tot eind. Vanaf het ontwerp wat bijna budgetloos was tot aan het faillisement van MG-Rover in 2005. Maar daarna hield het niet op, de 75 leefde verder in modellen die de grote oversteek maakten naar het oosten. En daar ook zeker zijn successen heeft gekend. Het geeft maar weer eens aan hoe goed het ontwerp was en de bouwkwaliteit van dit model.

In 1993 begon alles voor de Rover 75, ontworpen door Richard Woolley. Een auto die ontworpen werd zonder dat er ook maar op één penny werd gekeken, het moest de beste Rover worden ooit gemaakt.

Het ontwerp was zo goed, dat het eigenlijk niet veel is gewijzigd vanaf de eerste ontwerpen tot aan het uiteindelijke productiemodel.

In eerste instantie werd de 75 geproduceerd in Cowley (Oxford), de BMW fabriek in Engeland. Al snel werd de productie verplaatst (na de overname door de beruchte Phoenix 4) naar Longbridge.Aan het uiterlijk van de 75 kun je zien waar deze vandaan komt. De Cowley modellen hebben zwarte dorpels, terwijl deze bij de Longbridge-modellen in carrosseriekleur zijn gespoten.

Facelift

Tot aan 2004 is het model eigenlijk niet gewijzigd. Op wat zichtbare details na, zoals de spiegels en de verschillende kofferbakgrepen.
Daarna voerde men een ‘grote’ facelift door, wat neerkwam op scherper gesneden voor- en achterbumpers en gewijzigde koplampen. Van binnen wijzigde de bestuurdersairbag (een groot rond logo in plaats van het Rover embleem) en de kleur verlichting van alle klokken (van amber naar wit). Daarnaast kwam er een paar kleurwijzingen voor het hout zodat er drie varianten waren; Walnut, Light Oak, en Dark Oak)

Welke vind jij mooier? Pré of Post Facelift?

Monstermotor

Men vond het ook nodig om een echt vlaggenschip te maken. Een historie moest in ere gebracht worden, namelijk een Rover met een V8 motor. Dat werd uiteindelijk de 4,6 motor van de Ford Mustang. Daar moest de 75 flink voor worden aangepast, al is het dat deze auto een achterwielaandrijver werd. Dus een aangepaste bodem, een differentieel wat er in gepast moest worden, en aanpassingen in het interieur door de hogere tunnel. Een enorm kostbaar project, maar het resultaat is een heerlijk zoevende, stoere auto!

Chinees avontuur

Achter de schermen werd er door MG-Rover al een tijd gewerkt aan een overname, eerst bij Brilliance, later naar een ander Chinese autobouwer. En dat werd uiteindelijk een hele vreemde constructie. De Rover 75 werd eigenlijk twee keer verkocht, één keer aan NAC én aan SAIC. Dat resulteerde ook dat de auto in 2007 in China twee keer werd uitgebracht, één keer als MG 7 (eigenlijk een 75 zoals wij hem kennen van NAC), en een grondig gefacelifte 75, de Roewe 750 van SAIC. In principe lag deze facelift klaar vanuit MG-Rover, zij hadden deze gepland voor 2006. Een anders vormgegeven achterpartij, en het vernieuwd interieur waren de grote wijzigingen. Tevens werd de voorbumper aangepakt, met een standaardgrille én een diepe grille. Daarbij kwam de 750 enkel uit als de verlengde versie.

Onderstaand wat foto’s van deze modellen;

MG 7:

Roewe 750:

Al snel bleek dat twee exact dezelfde modellen voor verwarring zorgde en dus een onhoudbare situatie werd, SAIC besloot om NAC over te nemen. Zo kwamen de modellen weer bij elkaar. In 2013 stopte ze met de productie van de MG 7, en werd er vol ingezet op de Roewe-variant.

De Roewe 750 kan ook nog wel een liftje gebruiken

In 2011 vond men bij Roewe het nodig om het model nog eens te vernieuwen, en te voorzien van een faceliftje.

Dit was eigenlijk de eerste Chinese facelift, omdat MG-Rover al een facelift had gepland voor onze Rover 75. Dat is in grote lijnen de Roewe 750 ‘Mark 1’ geworden. Die Chinese invloed zie je goed terug in deze facelift, het is nogal Oosters geworden allemaal, voor ons gevioel wat vreemde lijnen. Maar in feite was het nog steeds dezelfde carrosserie.

Dat heeft uiteindelijk tot 2016 geduurd, toen werd het model echt uitgezwaaid.

Conclusie:

Al met al kun je zeggen dat, of je nu iedere facelift mooi vindt of niet, het model Rover 75 het bijzonder lang heeft uitgehouden. Ontworpen in 1993, geproduceerd tot 2016, dat is 23 jaar, en in grote lijnen eigenlijk ongewijzigd! En nu nog zijn er veel liefhebbers voor dit model. Blijkt des te meer hoe tijdloos het model eigenlijk is, terwijl het echt een retro-auto was in die tijd.

© Arjan Meeldijk – 2023