Ga naar de inhoud

Autotest Rover 75 V6 Sterling (1999)

Rover stelde de introductie van hun 75 uit om de beoogde BMW-kwaliteit zeker te stellen. Als eersten keuren wij of deze eigenwijze Brit zijn mannetje kan staan in het luxe segment, waar voornamelijk Duitse degelijkheid overheerst.

Deze Rover, die nog net aan de veilige kant van een ton blijft in de prijslijst, appelleert aan een wat aparte smaak. Zo goed als een BMW of Mercedes, maar deze op-en-top Britse gentleman is eens wat ánders dan die opgelegde zakenautokeuzes.
Veel meer dan de Rover 800 gooit men het bij de 75 op zo herkenbaar mogelijke Britse stijl. Op de traditie van voordat Honda bemoeienis kreeg met Rover. De 75 grijpt dus terug op min of meer nostalgische rondingen, traditioneel scheutig gebruik van chroom en binnenin ruimschoots houtsierwerk afgezet met crèmewitte accenten in de dashboardmeters.
De Rover doet compact aan, maar heeft een behoorlijk lange wielbasis. Hoe vinden we dat terug in de ruimteverhoudingen binnenin? Leuk dat u dat vraagt, want hier gaat meespelen dat in ronde dozen gewoonlijk minder te verstouwen valt dan in hoekige. Want de Rover 75 is knap afgerond. En ja hoor, dat kost dus ruimte. Het is achterin hooguit redelijk toeven. De hoofdruimte is echt aan de benepen kant; onhandig dat de voeten niet onder de voorstoelen gestoken kunnen worden, dat had net wat extra ruimtegevoel opgeleverd. Ook voor de bagage is het minder, die in de versmallende staart voor deze klasse relatief weinig plek heeft. En bovendien over een hoge drempel naar binnen moet. Voorin is de Rover ruim zat, maar hadden de stoelzittingen een ietsje langer gemogen.

Gentleman-like
De Rover 75 2.5 V6 met standaard vijftraps automatische transmissie is de topversie in zijn reeks. Rover doet knopjes bij het schakelhendel voor sportief, economisch of winters schakelprogramma. Het valt wat tegen dat de Rover op gemiddeld 1:8 bleef steken – ook als je gentleman-like beschaafd rijdt.
De automaat schakelt niet als een gek op of terug. Hij wacht als het ware eerst even af wat de rijder van zins is. Kan ook makkelijk, omdat de vrij nieuwe 2,5 liter KV6 goed gelijkmatig trekt. Je hoort de KV6 meestentijds zijn werk doen, met een rustige en diepe zescilindergrom die hooguit storend is als je aan absolute rust in het interieur hecht. De transmissie schakelt goed, zelden kregen we de neiging naar het sport-programma te grijpen.
De afstemming van het onderstel is stevig-comfortabel met een soepele dwarsstabilisatie. Hij helt dus wel vrij veel over in bochten, maar is niet week geveerd en geeft een goed gevoel van wat er onder de wielen door gaat. Waarbij hij scherpe richels in de weg niet goed kan gladstrijken, zoals alleen ware topklassers dat doen. Het weggedrag is neutraal, tot licht onderstuurd als het harder over slingerwegen gaat.
Bij het stuurgevoel is net als bij de vering een mooie balans ingebouwd tussen soepele bediening en stevig gevoel. Het voelt echter net wat te rubberig aan en we hadden meer directheid gewenst. Rover verdient wel een compliment voor de heel harmonieuze veerafstemming. En nog maar een veer in de ..eh staart van Rover, voor de fijne remmen. Mooi doseerbaar en lekker krachtig doorremmend.
Voor een kleine ton mag je wel wat uitrusting verwachten. Elektriek om alle ramen, spiegels en sloten te bedienen spreekt vanzelf, net als airbags rondom, ABS en achterin drie hoofdsteunen (die overigens het uitzicht naar achteren wel beperken). Leer, hout, lichtmetaal, airco, automaat, alles zit er in de Sterling in. Behalve cruise control en een boordcomputer, die wij wel als optie aan boord hadden.

De vakken in de portieren van de Rover zijn redelijk groot, zowel dashboard als middenconsole zijn verder van kleine aflegvakken voorzien. De knoppen voor de buitenverlichting zitten te ver weg. Overigens is het topkwaliteit wat de klok slaat. Nergens rammels of kraakjes, slecht aansluitende delen, of ondermaatse bekledingskwaliteit. Maar we zijn kritisch: de portieren vielen niet mooi in hun sloten en er was aanhoudend vals alarm dat de motorkap zou openstaan.
De conclusie: ja, die Rover is goed, en hij heeft een heel eigen stijl. Het rijgedrag is patent, maar achterin is ‘ie wat krap. De stijl roept verdeelde reacties op, trekt in elk geval aandacht. Het uiterlijk wordt vrij algemeen gewaardeerd, het erg bonte interieur krijgt niet onverdeeld bijval.

SIGNALEMENT:

MerkRover
Model75 2.5 V6 Sterling
Carrosserie4-deurs, sedan
Transmissie5 versnellingen, automaat
Aandrijvingvoorwielaandrijving
Prijs€ 41.490

SPECIFICATIES:

Brandstofbenzine
MotorV6
Cilinderinhoud2.497 cc
Maximaal vermogen130 kW / 177 pk bij 6.500 tpm
Maximaal koppel240 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank65 l
Lengte / breedte / hoogte4.747 mm / 1.778 mm / 1.427 mm
Wielbasis2.745 mm
Massa leeg1.445 kg
Laadvermogen555 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd1.600 kg / 750 kg
Banden205/65VR15
Topsnelheid215 km/h
Acceleratie 0-100 km/h10,7 s (fabrieksopgave: 9,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D-s
Brandstofverbruik10,5 l/100km
CO2-uitstoot249 g/km

Bron: Autoweek.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *