Ga naar de inhoud

Concept: Rover 75 Coupé

Dit was de auto waar Rover-fans op hebben gewacht sinds de lancering van de Rover 75 in de herfst van 1998. Een coupéversie van wat wel eens de beste auto in de geschiedenis van Rover wordt genoemd. Kijkend naar het ontwerp moet je wel onder de indruk zijn van de transformatie van sedan naar coupé. Grote coupés zien er bijna altijd beter uit dan hun sedan-tegenhangers, maar bij de 75 Coupé was de transformatie wel èrg goed doordacht – de daklijn is verbluffend en het paste perfect bij de rest van de auto.

Het ontwerpteam van het MG-Rover wilde het 100-jarig jubileum van het merk Rover vieren en koos dit project om het in stijl te doen. MG-Rover was destijds ook ver in de onderhandelingen met SAIC en vond dat een glamoureuze auto een perfecte show-off moest worden. Dit doel werd bereikt met de Rover 75 Coupé concept – met alle aspecten van het design, zowel het interieur als exterieur – welke inderdaad indruk op iedereen maakte.

Dat de auto is gebaseerd op de huidige 75 is duidelijk, maar het is geen ´aan elkaar geplakt´ geheel geworden. De grille is afkomstig van de 75 V8 en dat geeft de Coupé een krachtig uiterlijk. Mooi is de vloeiend aflopende daklijn en de scherpe knik in het achterste zijruitje. Het interieur van het concept was opnieuw ontworpen om de elegantie van Rover te benadrukken, met als resultaat een nieuwe dashboard met taxushout en bruinlederen stoelen die de stijl van designmeubels moest ademen maar evengoed het Rover-gevoel behouden.

Peter Stevens, destijds designdirecteur van Rover, zei: ‘Ik wil dat mensen zich even afkeren van het moderne brutalisme en genieten van de elegante en tijdloze lijnen van het ontwerp van de 75 Coupé. Het ware karakter van een Rover komt voort uit zijn vermogen om een ​​gezellige omgeving te presenteren waarbij comfort en verfijning de hoogste prioriteit hebben, elementen die tot uiting moeten komen in de vorm en detaillering van het exterieur van de auto. Met deze Rover 75 Coupé wil Rover de mensen stil laten staan bij de klassieke lijnen. Het verleden geeft ons een mooie referentie van waar we in de toekomst naar toe moeten. Daarom wilden we in het jubileumjaar dit concept bouwen.’

Al was deze coupé ook daadwerkelijk gemaakt zou zijn, dan had het een vleugje Britse elegantie hebben gebracht op de coupémarkt voor een prijs van £ 30.000,00, omgerekend destijds rond de € 43.000 euro

Zo ontzettend jammer dat deze nooit gefabriceerd is…..

Bron: Aronline (met toestemming van Keith Adams vertaald & geplaatst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *