Ga naar de inhoud

De eerste Chinese Rover 75? Een Brilliance B8

Waren NAC en SAIC de eerste Chinezen die kennis maakten met de MG ZT / Rover 75? Zeker niet!
In 2002 waren er gesprekken tussen MG-Rover en het Chinese Brilliance over een joint venture om de Rover 75 in China te maken.

Tijdens de onderhandelingen verscheepte MG-Rover ongeveer 25 stuks van de 75 met Brilliance-badges naar China, met als doel de Chinezen te laten zien hoe een ‘Brilliance-Rover 75’ eruit zou zien. Al deze auto’s werden aangedreven door de 2,5 liter V6.

Wat MG Rover waarschijnlijk niet had verwacht was dat sommige van deze auto’s daadwerkelijk werden verkocht en met geldige kentekenplaten op Chinese wegen belandden. De meeste, maar niet alle, van deze auto’s werden aangeduid als Zhonghua B8. Zhonghua, letterlijk China, is de belangrijkste merknaam voor personenauto’s van Brilliance Auto. B8 is de typenaam, deze inspiratieloze naam is waarschijnlijk verzonnen door Brilliance (het 8ste model van Brilliance). Via AROnline weten we dat de eerste Brilliance-Rover 75 de ‘Zhonghua 75-800’ heette.

De eerste concrete tekenen dat er een ophanden zijnde deal was tussen MG-Rover en Brilliance kwamen in 2002. De op de Rover 75 gebaseerde 75-800 (hieronder) werd onthuld op de stand van de ‘Guangzhou Commodity Group’ (een handelsonderneming….)) op een Chinese beursshow. De krachtbron voor de auto was de 2497cc KV6-motor en, afgezien van de nieuwe badges, was hij identiek aan alle andere Euro-specificatie 75’s. Waarom op de stand van een handelsonderneming en niet op een officiële Brilliance stand, of op een show in Shenyang, of zelfs Beijing? Helaas zijn er geen foto’s bekend van de 75-800 op deze show.

Wat we wel hebben is een reeks afbeeldingen van een zwarte ‘Rover 75’ met Brilliance-badges bij een autodealer, opnieuw in Guangzhou, in 2004:

De dealer is geen merkdealer maar een algemene autohandel die eigendom is van een bedrijf genaamd…’Guangdong Commodity Group Automobile Trading Company’, naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde bedrijf als waar de onthulling plaatsvond.

Op het specificatieblad staat dat de auto te koop was. Prijs was 500.000 yuan of 550.000 yuan (rond de 43.000 euro) inclusief kentekenplaten. Het merk op het blad is Zhonghua, het type is gewoon 2.5 V6. Land van herkomst is Engeland en de verkoper is inderdaad de Guangdong Commodity Group. Ze vermelden een telefoonnummer en een website, die vandaag de dag niet meer werken.

De prijs van 500.000 yuan vertaalt zich naar ongeveer 43.000 euro (met de wisselkoersen van 2004). Op dat moment werd de Rover 75 ook officieel geïmporteerd in China. MG-Rover verkocht de 75, de MG ZT en de MG TF. Het bedrijf had officiële dealers in Shanghai en opnieuw in Guangzhou.

Met de bij ons bekende 16 inch Union-velgen.
Een ’75’-badge! Geen 75-800, geen B8. Gewoon 75!

De onderstaande blauwe auto is meerdere keren gespot. Hij heeft andere wielen dan de zwarte auto’s, bij ons bekend als de ‘Meteors’. De nummerplaat van de provincie Liaoning, de hoofdstad van Shenyang, de thuisbasis van Brilliance Auto.

De volgende is een blauwe auto, opnieuw met de Meteors velgenset;

Ook deze zilvergrijze auto is al meerdere keren gespot. Hij heeft Sichuan-kentekenplaten, een B8-badge en Union-velgen


Op naar een andere zwarte auto, zonder kentekenplaten. Deze heeft de Brilliance-badges en een B8 typeaanduiding.

Nog een zilveren B8, waar je goed kunt zien hoe het Brilliance logo op de grille is ‘gefutseld’.
Je ziet zelfs nog waar het Rover logo heeft gezeten.

Vervolgens is er ook een ‘gouden’ Brilliance B8, mooie kleur overigens, met kentekenplaten uit Guangdong:

Het blijft vreemd om een ander logo te zien op de Rover 75. Of het ooit de bedoeling is geweest dat deze auto’s ook daadwerkelijk verkocht werden denk ik niet, het waren showmodellen van MG-Rover om te laten zien wat het zou kunnen worden met Brilliance… Waarschijnlijk heeft het bedrijf er gewoon handel in gezien, en is het eigenlijk een opmerkelijk verhaal. Je zou je bijna afvragen of MG-Rover voor de gek gehouden is met het Brilliance-avontuur??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *